Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъчварова: Държавата работи за дългосрочна политика спрямо ромите

Румяна Бъчварова
Снимка: БГНЕС

Държавата работи по дългосрочна политика спрямо ромското население. Това декларира министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, но без да съобщи подробности. Напрежението в райони с ромско население през последните седмици беше тема на среща на всички парламентарни сили с вътрешния министър.

Валери Симеонов съобщи, че политиците са се обединили около това, че не трябва да се допускат провокации:

Взехме решение, че трябва да сме единни, трябва да подкрепяме действията на МВР по всякакъв начин и по никакъв начин не трябва да допускаме провокации, които да направят този процес необратим, което ще бъде много страшно за нашата родина.

Министър Бъчварова заяви, че най-важното в момента е да се успокои населението и призова медиите да съдействат:

От тук нататък дългосрочните политики се решават на друго ниво. Обсъдихме и тях, имаме готовност да започнем, но те стават по-бавно и дават резултат по-бавно, но доста по-устойчиво. Мислим в тази посока, мога да ви уверя, особено при възможността да видим как да ангажираме представители на ромски общности с функции по опазване на обществения ред.

Атанас Мерджанов от БСП каза, че в подобни спорове не бива само МВР да бъде представителят на държавата.

А всички елементи на правителството, на държавата, защото за нас в тази ситуация блестяха с отсъствието си представители на Столична голяма община, на Областната управа на София и разбира се омбудсманът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44