Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ислямска държава остава основна заплаха в борбата с тероризма

Снимка: уикипедия

Ислямска държава остава основна заплаха в борбата с тероризма, става ясно от новия доклад на Държавния Департамент на Съединените Щати. В документа се посочва, че продължаващата война в Сирия е играла значителен фактор в глобалния тероризъм през 2014-та година. Ситуацията в Сирия оказва влияние и на нашата страна. 

Според Държавния Департамент напливът от сирийски бежанци е едно от сериозните предизвикателства за България. Що се отнася до борбата с тероризма, в доклада се съобщава, че страната ни преследва заподозрените в тероризъм по Наказателния Кодекс и няма всеобхватно законодателство в тази сфера. Уточнява се, че през миналата година е бил предложен нов Наказателен Кодекс, в който се засяга борбата с тероризма, но той все още не е приет и не е ясно кога ще бъде приет.
Като пример за работата на властите е даден арестът в Пазарджик през ноември на група, обвинена, че е последовател на екстремистки възгледи. От друга страна е припомнено и забавянето на делото по случая с атентата в Бургас.
В документа се коментира, че сътрудничеството между американските агенции и техните български партньори по традиция е успешно, но разместванията в предишното правителство са забавили работата.
По въпроса със справянето с екстремизма се казва, че Главният мюфтия заедно със Националния съвет по религиозните общности са заклеймили Ислямска Държава и актовете на насилие. В същото време е отбелязано, че Главният мюфтия се е оплакал, че не намира достатъчно силен партньор в лицето на правителството. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44