Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осмият "София Прайд" акцентира върху дискриминацията в сферата на образованието

Снимка: sofiapride.org

Осмият поред "София Прайд" ще е с акцент - дискриминацията в сферата на образованието. Изследване показва, че около 70 на сто от хората в България са криели "винаги" или "често" това, че са с различна сексуална ориентация, докато са били в училище. 

Проучването е на агенцията на ЕС за основни права, проведено през 2012 г. То показва още, че почти всеки е бил свидетел на подобно отношение спрямо другиго в училище. В декларация за недискриминация, организаторите настояват завъвеждане на образователно съдържание с цел повишаване информираността на младежите относно въпросите, свързани с човешките права и сексуалност, обясни Моника Писанкънева.

Да започне да се говори открито за хомосексуалност и транс-полова идентичност в образователната система. От друга страна - вземане на мерки за намаляване на насилието в училище. Насилието от хомофобски и трансфобски подбуди, което е насочено към тези много уязвими млади хора с хомосексуална ориентация или транс-полова идентичност.

"София прайд" ще се проведе тази събота, 27 юни. До момента събитието е подкрепено от 18 посланици у нас, от Европа, САЩ и Южна Африка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44