Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Пенсията през 2026 година ще достигне 60 процента от последната заплата, но при условие, че човек се осигурява върху средния за страната осигурителен доход 40 години, заявява управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков пред "Труд". В бъдеще все повече хора ще трябва да чакат да навършат по-високата възраст, която дава възможност за пенсиониране при минимум 15 години действителен стаж. Предвидено е тя да се увеличи до 67 години през 2029-та. Непълният стаж не би трябвало да доведе до по-ниски пенсии, защото предвиденото увеличение на тежестта на стажа в пенсионната формула ще има компенсиращ ефект върху размера на пенсиите, смята управителят на НОИ.

Пенсионират чиновници от държавните енергийни дружества, за да има по-евтин ток, съобщава "Стандарт". Другата стъпка на правителството за 10-процентно свиване на разходите в системата, е съкращаване на незаетите щатове.

Финансовите одити на ВЕИ проектите ще станат ясни до две седмици, съобщава същият вестник. Ако нередовните ВЕИ централи бъдат отрязани от гарантираното изкупуване на тока, то повишението на добавката „задължение към обществото“ ще бъде ревизирано, сочи "Стандарт".

„Промени в Закона за енергетиката ще отложат с месец поскъпването на тока за населението и фирмите. То ще бъде преизчислено и ще влезе в сила не от 1 юли, а от 1 август, както поиска премиерът Бойко Борисов“, съобщава "Преса" в резюме на вчерашните съвещания в парламента между депутати и енергийния министър Теменужка Петкова.

„Националната агенция за приходите ще получи серия от нови правомощия спрямо длъжниците на хазната“, съобщава "Сега". „Данъчните вече ще пристъпват към принудително изпълнение на неплатени в срок задължения, без да връчват покани за доброволно изпълнение на неизрядните граждани и фирми. Те ще налагат по-лесно запори върху фирмени дялове като обезпечителна мярка. Ще бъде улеснена и публичната продажба на имущество“, пише "Сега", цитирайки публикуваните за обществено обсъждане промени в данъчноосигурителния процесуален кодекс.

"Стандарт" се позовава на същия проект, като информира, че „длъжниците към хазната ще могат да спасят имуществото си от разпродажба, ако до датата на търга изплатят 20 % от борча. Те ще трябва и писмено да декларират, че всеки месец ще внасят по 20 процента. По подобен начин длъжниците ще спасяват имуществото си от банки и фирми за бързи кредити“, допълва "Стандарт".

„Глобата за всяка незаконна адресна регистрация да бъде от 500 до 3 000 лева. Това е записано в обобщения проект на комисията по регионално развитие, който предстои да се гледа на второ четене. Промените в закона целят да премахнат „мравуняците“ от избиратели, регистрирани на един адрес“, пише "Преса".

„Колкото и депутатите да завишат санкциите за незаконна регистрация, те няма да имат възпиращ ефект. Защото кметът има интерес да си „внесе“ избиратели преди вота, а сметката накрая я плаща данъкоплатецът. Време е кметът лично да плаща“, призовава коментаторът на "Преса".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44