Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Математическата гимназия в Казанлък без строителна и техническа документация

| обновено на 23.06.15 в 13:14
Снимка: Венелина Попова

Регионалната Дирекция за национален строителен контрол в Стара Загора и Районната прокуратура в Казанлък ще разследват причините за срутването на част от крилото на Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“ в града. Директорът на строителния надзор в Стара Загора инж. Жени Пеева заяви за "Хоризонт", че се събира цялата документация по случая, а след това ще бъде назначена специална комисия за разследването му. 

Инженер-конструктор от фирмата-проектант на строежа на бъдещия Национален център по природоматематически науки в Казанлък заяви, че е липсвала строителна и техническа документация на гимназията. Сградата е строена през 30-те години на XX век. Липсата на каквато и да е строителна документация е изиграла лоша шега, отбеляза Иван Маринкев. Фирмата е проектирала бъдещата сграда единствено на базата на снимки, огледи и чертежи, предоставени в община Казанлък на училището, правени за санирането му. По думите на проектанта една от причините за инцидента са обилните дъждове, които намокрили основата на сградата и тя рухнала под собствената си тежест. Фирмата-изпълнител е трябвало да уведоми проектанта за констатираните проблеми по конструкцията, но не го е направила. 

Първата копка на бъдещия център за природо-математически науки бе направен буквално преди дни от вицепремиера Румяна Бъчваров, а церемонията бе на път да бъде бойкотирана от Теодосий Теодосиев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44