Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големи нарушения са установени в две болници - в София и Варна

| обновено на 23.06.15 в 16:18
Снимка: БГНЕС

Националната здравноосигурителна каса е установила фрапиращи нарушения в две големи специализирани лечебни заведения. Става дума за болницата по хематология в София и онкологичната болница във Варна. 
В софийската клиника са открити множество документи, от които може да се съди за фиктивно отчитане на пациенти. Във варненската онкология е констатирано, че при терапия със скъпо лекарство се изписва по-малко количество, а пред Касата се отчита по-голямо. И двете лечебни заведения няма да получат заплащане за некоректно отчетените дейности. 

Подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров подчерта: 
Целта ни е, освен всичко друго, ние превантивно да спрем това нещо, ако Касата плаща за онкомедикаменти, които не се вливат на болните. Имаме такива данни, определено. Това е криминален износ. 

Директорът на столичната онкохематология д-р Георги Михайлов заяви пред "Хоризонт", че е подадено възражение срещу проверка на Здравната каса от май, защото има разминаване в  данните за отчетени пациенти. Директорът отрече твърденията на Касата за фиктивни болни:
Става дума за пациенти, които са добре познати на клиниката, тъй като ние сме спазили абсолютно логистиката и алгоритмите на клиничните пътеки, по които следваме нашите пациенти. Няма никакво изопачаване на данните и няма надписване на брой пациенти, които са били хоспитализирани в болницата.

Здравният министър Петър Москов посочи, че очаква прокуратурата да си свърши работата и попита:
Защо областната здравна каса при наличие на такива нарушения не прекратява договора? Защо това лечебно заведение продължава да получава от наши пари през здравни вноски? И това са въпроси, както на оперативното, така и на надзорното ръководство на Касата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44