Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бутат шест незаконни къщи в Гърмен до месец

Лиляна Павлова в Благоевград
Снимка: БГНЕС

Първите четири незаконни сгради в ромския квартал на Гърмен ще бъдат премахнати на 29 юни. Това заяви в Благоевград министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Дирекция "Национален строителен контрол" е потвърдила, че 124 постройки не отговарят на законовите изисквания. 

Всички собственици на незаконните постройки в квартал “Кремиковци“ са получили уведомления, но нито един не се е възползвал от възможността доброволно да събори  къщата си. Вчера е проведена процедура и избран изпълнител за събарянето на първите четири сгради.

Премахването им започва на 29-и. Останалите две, за които имаме вече извършена процедура, ще започне на 13 юли. 

Няма избирателно отношение към контрола на незаконното строителство, подчерта изрично министър Павлова и допълни, че средно за година в страната се премахват по 800 незаконни сгради. Що се отнася до обективната към момента невъзможност семействата от ромската махала да си закупят терени или право на строеж в квартала, чийто статут и към момента е земеделска земя, министърът на регионалното развитие адресира темата към местната власт в Гърмен:

Ние видяхме, че има част от тези хора, които са готови да си закупят земи и да строят законово. Ние това го толерираме и, разбира се, ще подкрепим. Но имаме едни, които са се настанили абсолютно незаконно в чужда, частна собственост и там сме категорични, там премахваме безапелационно. Където теренът е общински, общината има възможност и това се разчитам, вече кметът ще го направи, да предостави отстъпено право на строеж





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44