Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Ключова тема на започващото днес в Брюксел заседание на министрите на отбраната от страните-членки на НАТО ще бъде реакцията срещу действията на Русия в Украйна. Министрите ще одобрят разширяване на силите за бързо реагиране и механизми, чрез които решенията за операции да се вземат незабавно, пише руският вестник Комерсант.
Руският печат коментира и изявлението на американския министър на отбраната Аштън Картър за плановете за разполагане в седем страни, сред които и България, на 250 танка, бронирани машини и артилерийски установки. Представители на НАТО изтъкват, че последните им инициативи са "принуден отговор на действията на Русия", отбелязва Комерсант.
Британският печат избира за централна темата за предстоящата развръзка в драматичните преговори на Гърция с кредиторите ѝ. Гардиън отбелязва, че след първоначалния оптимизъм, последвал срещата на лидерите на еврозоната с гръцкия премиер Алексис Ципрас в понеделник, настроенията отново са мрачни. 
Файненшъл таймс обръща внимание на надигащия се бунт сред по-радикалните депутати от управляващата партия СИРИЗА срещу отстъпките, които Атина е склонна да направи към своите кредитори, както и на предстоящия масов протест на гръцки пенсионери заради предложените нови сурови мерки за икономии. 
Вестник Ведомости цитира статия на бившия руски петролен магнат и противник на Кремъл Михаил Ходорковски, в която се казва, че режимът в Русия не е единственият проблем на страната. Според автора проблем представляват липсата на политическа и икономическа конкуренция, демографският спад, унищожаването на големите независими медии, неефективната дейност на държавните петролни монополисти.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44