Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оланд ще разговаря с Барак Обама във връзка с разкритията за шпионажа на френски президенти

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Френският президент Франсоа Оланд ще разговаря днес с американския си колега Барак Обама във връзка с разкритията за шпионажа на френски президенти от американското разузнаване.

Взаимното зачитане на суверенитета е основен принцип - заяви следобед пред Националното събрание френският премиер Манюел Валс, който промени програмата си заради разкритията за подслушваните от САЩ френски президенти и министри. Шпионажът е "тежко накърняване на духа на доверие" - каза той.

Междувременно посланикът на САЩ в Париж Джейн Хардли бе призована за обяснения във френското външно министерство.

До края на деня френският президент Франсоа Оланд трябва да разговаря с американския държавен глада Барак Обама. След днешното извънредно заседание на Съвета за отбрана Оланд заяви, че Франция няма да търпи никакви действия, засягащи нейната сигурност и интереси. В близките дни в САЩ ще бъде изпратен координаторът на френското разузнаване, както съобщи говорителят на правителството Стефан льо Фол.

Скандалът с подслушването избухна точно в момента на обсъждането от парламента на много оспорвания закон за разузнаването, за който депутати се готвят да сезират Конституционния съд.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44