Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният център за развитие на ромите: Политически сили организирано създават напрежение между българи и роми

Снимка: Венелина Попова

Политически сили организирано създават напрежение между българи и роми, смятат от Националния център за развитие на ромите в България и се заканиха да излязат на мирен протест. Те обвиниха лидера на ВМРО Красимир Каракачанов за разпалването на омраза, той отрече това пред "Хоризонт".

До 15-20 дни у нас ще има голям мирен протест на роми, на който ще бъдат поканени представители на организации от Сърбия, Хърватия, Словения, Македония, Унгария, Чехия, Словакия и Румъния. За напрежението в Гърмен и столичните квартали "Орландовци" и "Дружба", където се стигна до сблъсъци и протести, организацията Национален център за развитие на ромите в България обвини директно заместник-председателя на Народното събрание Петко Асенов:

Кой насажда тази етническа омраза? Краси Каракачанов, който е председател на ВМРО, този човек насажда най-голямата омраза в България между етносите. Някой иска да лее кръв в тази държава. Ние не искаме това да го направим.

Отговорът на Красимир Каракачанов от парламента не закъсня:

Ако този човек е загрижен за състоянието на ромите в България, нека да започне да ги убеждава да влизат в училище, да завършат образование, да си търсят нормална работа, а не да вършат неща, които са противозаконни и настройват българското мнозинство против тях.

Въпросният господин всъщност какво прави - протести. Какво ще протестира, всъщност за какво, та всеки да краде каквото си иска, от когото си иска и когато си иска и да няма ред и законност. Това не може да продължава.

От Националния център за развитие на ромите поискаха към общините да се създават консултативни съвети по сигурността и в тях да бъдат поканени и представители, както на ромите, така и на ВМРО.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44