Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов не потвърди да е запознат с намерението на САЩ да разполагат допълнителна военна техника у нас

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов не потвърди да е запознат с намерението на САЩ да разполагат допълнителна военна техника у нас. Той заяви, че нищо друго от вече договореното в рамките на НАТО не е одобрявано от правителството:
Аз разбрах завчера, че има такава тема след изказването на военния министър. Ние към момента се придържаме към ученията и към това, което е подписано досега и договорено още от 2006-а година. Нищо друго, различно от това, няма. Не виждам нищо лошо в едно партньорство, учения между 7, 8, 10 държави, сега вярно, проруски ли, антиамерикански сили, винаги се възбуждат от една такава тема. Кой иска да му идва въоръжение в страната, никой, но става въпрос от това, което знам, от министъра лично, това са стари задължения, още от 2006-а година, по времето на Станишев са подписвани. Не виждам нищо, което в момента да ни тревожи.
Преди срещата на върха на ЕС в Брюксел Борисов пристигна за разговор между лидерите от десните партии в ЕНП. Той обясни, че ще настоява Българя да получи финансова помощ заради притока на бежанци и да бъде приравнена като статут с Италия и Гърция:
Естествено, че ние харчим огромни пари, така, както се взе решение за Италия да й се помогне, и на Гърция, на Испания, така би трябвало да се вземе подобно решение и за България.
Българският министър-председател изрази недоволство, че лидерите на ЕС отново ще обсъждат в Брюксел заради кризата с Гърция:
Всъщност ние всичките имаме проблеми като държави, но за нас все не остава време, защото дневният ред до нощите отива с Гърция. Категорично съм против отлагания и компромиси. Не Гърция е най-бедната, а Северна България е най-бедната в ЕС и ако има тема за този Съвет, то по-добре да е тази, отколкото да ни занимават всеки ден с проблема на Гърция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44