Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР решава днес откога да скочи цената на тока

Вл. Горанов: Увеличението на цената на тока е неизбежно

| обновено на 26.06.15 в 10:42
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще реши днес дали да отложи новите цени на тока от 1-ви юли за 1-ви август. Отсрочката беше поискана от премиера Бойко Борисов след протести срещу планираното поскъпване на тока за индустрията. 

"Ръцете" на регулатора - да отложи влизането в сила на новите цени на електроенергията, вече са развързани, след като вчера парламентът гласува окончателно едномесечната отсрочка. Управляващите я поискаха, за да може да бъде приета наредбата, която ще компенсира част от бизнеса заради предстоящото поскъпване на тока. Втората цел е приключване на проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция в сектора на възобновяемите енергийни източници. А третата - да се види какви са възможностите за 10-процентно намаление на разходите в държавните енергийни дружества.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов предупреди, че 2015 година е последният шанс за реформи в енергетиката, че забавянето им ще задълбочи дефицита в Националната електрическа компания (НЕК) и че ще я доведе до фалит.

Същевременно от регулатора заявиха, че са склонни да променят ценовото си решение и да редуцират поскъпването, но само ако правителството намери резерви в енергетиката. По отношение на цените на тока за бита, разчетите са той да поскъпне средно с 2%. 

Според финансовия министър Владислав Горанов увеличението на цената на тока е неизбежно при дефицит в НЕК от 3,7 милиарда лева. 

Колкото и да влагаме непопулярните мерки, горчивият хап ще трябва да бъде преглътнат, в противен случай рискуваме да обезценим и малкото останали качествени държавни активи и то до степен, до която да декапитализираме, в случая НЕК, без това да бъде осъзнато дори от обществото, заяви Горанов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44