Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оланд: Нападението във Франция е терористичен акт

Румяна Угърчинска: Френското общество си задава въпроси как живее с хората, които не са интегрирани

| обновено на 26.06.15 в 18:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Нападател, носещ ислямистки флаг, уби един човек и рани още няколко във фабрика за промишлени газове в Сен Кентен Фалавие близо до град Лион в Източна Франция.

Самоличността на нападателя, който беше неутрализиран и арестуван,  е вече известна - това е 35-годишният Ясин Сали, живеещ в околността и вероятно свързан със салафистки групировки. Той е работел като доставчик и е имал електронен пропуск за завода, който по думите на местния прокурор не е бил достъпен за външни лица. нападателят се е врязал в камионетката си в сградата и слизайки, е запалил газови бутилки. Преди това е обезглавил жертвата си, която се оказа неговият шеф от местно предприятие.

Става дума за терористичен акт, заяви френският президент Франсоа Оланд, който прекрати участието си на срещата на върха на ЕС в Брюксел:

Нападението е извършено с кола, управлявана от един човек, вероятно придружаван от съучастник. С голяма скорост са се врязали в огражденията и се блъснали в сгради с бутилки газ. Няма съмнение, че са възнамерявали да провокират експлозия. Това е терористичен акт.

Около 10 ч. сутринта в завода са се чули взривове. Нападател, който според непотвърдени свидетелства носел ислямистки флаг, е нахлул с автомобил в завода и е предизвикал експлозии. Оланд потвърди информацията, че близо до сградата е открито обезглавено човешко тяло, а двама души са ранени. Не се съобщават подробности за състоянието им, нито дали те са били служители в завода. Известно е, че в него работят около 40 души, които са били евакуирани.

По-късно френският вътрешен министър Бернар Казньов от мястото на нападението съобщи, че предполагаемият атентатор е неутрализиран и идентифициран - 30-ина годишен мъж, живеещ в околностите на Лион, е бил следен от разузнаването до 2006 г. заради радикални убеждения, но няма  криминално досие:
 
Човекът, участвал в извършването на това престъпление, е бил обект на разследване по подозрения в радикализация. Но разследването е прекратено през 2008. Той обаче няма полицейско досие.

Задържани са и други лица, уточни министърът.

В Париж започна извънредно заседание на Съвета за отбрана, свикан от президента Франсоа Оланд във връзка с атентата, извършен сутринта в химическия завод в Сен Кантен Фалавие, близо до Лион.


Преди близо шест месеца джихадисти извършиха няколко нападения в Париж, при които загинаха 17 души. Вълната от насилие започна със стрелбата в редакцията на сатиричното списание "Шарли ебдо" заради публикации на карикатури с пророка Мохамед.

Според журналиста Румяна Угърчинска, която живее и работи във Франция, французите посрещат атентата с известна доза фатализъм, не сее очаквало обаче, че ще бъде срещу индустриален обект и то в провинцията. Тя подчерта, че терористът е известен на специалните служби. Интервюто на Снежана Иванова с Румяна Угърчинска, излъчено в предаването "Хоризонт за вас", можете да чуете в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44