Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

„Гърците масово теглят пари, пазаруват и зареждат гориво у нас. Паника обзе комшиите, след като премиерът Алексис Ципрас поиска светкавичен референдум за мерките, които предлагат кредиторите на Атина“, пише СТАНДАРТ. „Народът в южната ни съседка обсади тамошните банкомати и бензиностанции. Жителите на Северна Гърция обаче атакуваха наред пограничните ни градове и села от Сандански до Гоце Делчев. Повечето теглеха левове, за да напълнят багажниците и резервоарите.“
Енергийният министър Теменужка Петкова ще стартира операция „Чисти ръце“ в ресора си, научаваме от СТАНДАРТ. Вече проведените финансови инспекции на проектите АЕЦ Белене и Цанков камък дадоха резултат, твърди Петкова.
Енергетиката запазва заплатите и щатовете, съобщава ПРЕСА. Предварителният анализ е показал, че икономии може да има главно при външните услуги. През миналата година те са били на стойност 257 милиона лева. Намаляването им с 10 % ще означава облекчаване на ценовата тежест с 25 милиона, което е крайно недостатъчно, за да покрие дефицита от 285 милиона при сегашните цени на тока за фирмите.
370 деца от ромския квартал „Кремиковци“ са в риск и държавата, общината и неправителствените организации трябва да се погрижат спешно за тях, твърди ръководителят на агенцията за закрила на детето Ева Жечева, цитирана от ПРЕСА. Първите четири незаконни постройки в ромската махала в Гърмен ще бъдат съборени утре. В тях живеят петнадесет деца, пише вестникът. „Нямаме общински жилища, разчитаме на социалните служби да предложат решение“, заявява кметицата Минка Капитанова. Нужни са няколко десетки хиляди лева, за да се изработи подробният устройствен план на квартала, за да могат ромите да си купят място и да узаконят къщите си.
„Пациенти ще могат да спират пари на болници от утре, след като влязоха в сила промените в закона за здравното осигуряване. Вчера те бяха обнародвани в извънреден брой на „Държавен вестник“, съобщава ПРЕСА. „С поправките Москов се въвеждат както повече права, така и нови задължения на пациентите. Те ще могат да подават жалби пред директора на съответната РЗОК за неудовлетвореност или нередности. Те могат да се оплачат за отчетена, но неизвършена дейност, ниско качество на услугата, отказан достъп до медицинска документация“. Пациентските организации приветстват гласуваните текстове, допълва ПРЕСА. Вестникът цитира заместник-председателя на Лекарския съюз Огнян Хаджийски, който смята, че с това право на пациентите се създават предпоставки за „заигравания между конкуренти“. 
„Бащите с болни деца, които трябва да бъдат настанени в лечебно заведение, масово са нежелани като придружители“, пише ТРУД. Няма наредба, която да забранява таткото да е с рожбата си, но на мъжете е отказван достъп от лекарите и старшите сестри. В повечето от болничните стаи има майки придружителки и според болничния персонал, те щели да се притесняват, когато се преобличат вечер. Това обаче може да се счита за дискриминация по полов признак, отбелязва вестникът и допълва, че Комисията за защита от дискриминация разглежда жалба на баща, платил по 90 лева на нощ, за да е със сина си.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44