Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават интензивните преговори по иранската ядрена програма

Преговорите между Иран и световните сили по иранската ядрена програма продължиха и днес във Виена. В тях се включи и върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини, която изрази оптимизъм за постигане на споразумение:

Ще гледаме да спазим предвидения срок, като очевидно може да приложим известна гъвкавост. Ако са необходими още няколко допълнителни дни, ще ги отпуснем. Важното е да успеем да превърнем политическите договорености отпреди няколко месеца във финализирано споразумение.

Могерини заяви, че е въпрос на политическа воля да се постигне окончателното споразумение.

Междувременно британският външен министър Филип Хамънд заяви, че все още има сериозни различия по някои спорни въпроси. И двете страни трябва да направят компромиси, ако искат да финализират преговорите до края на месеца, посочи още Хамънд и подчерта, че е по-добре без споразумение, отколкото с лошо споразумение.

Иранската агенция Тасним съобщи, че иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф ще отпътува днес за Техеран, за да проведе еднодневни консултации с правителството. Утре Зариф ще бъде отново във Виена, където ще продължат преговорите с "шесторката", съобщава още агенцията, като се позовава на дипломатически източник, пожелал анонимност.

През април представителите на групата 5+1 (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция плюс Германия) сключиха рамково споразумение с Иран по спорната иранска ядрена програма. Тогава политическите представители поставиха краен срок 30 юни за сключване на окончателно споразумение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44