Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банките в Гърция няма да отворят днес

ЕК подкрепи решението

| обновено на 29.06.15 в 11:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седмица на банкова стагнация и напрежение започва за Гърция. Правителството на Алексис Ципрас въведе контрол върху движението на капитали. Ципрас обяви, че е изпратил обръщение до лидерите на европейските институции и на страните от еврозоната, в което настоява за преразглеждане и отмяна на решението за прекратяване на помощната програма за Атина.

Премиерът заяви във връзка с налагането на мярката: Депозитите на гражданите в гръцките банки са напълно сигурни. Също толкова сигурни са плащанията на заплатите и пенсиите. Трябва да подходим със спокойствие и решителност към евентуалните затруднения. Днес имаме възможността да докажем на себе си и на света, че правдата може да възтържествува.

Управляващата партия СИРИЗА организира митинг, на който нейните привърженици да заявят "не" на мерките за икономии, които ще бъдат поставени на референдум на 5 юли, свикан от правителството срещу предложеното от еврозоната споразумение за финансова помощ на страната. Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос подписа указ за произвеждане на референдума. Указът е публикуван днес в Държавен вестник.

Банките ще бъдат затворени, като се въвежда ограничение върху тегленето от банкомати в размер на 60 евро на ден, изключение има само за тегленето на пенсии, които може да се получат в целия им размер. Туристите, които ползват банкови карти, издадени извън Гърция, не попадат под действието на мерките. 
Редица европейски държави, сред които и България, препоръчаха на гражданите си, пътуващи за Гърция, да имат в наличност достатъчно евробанкноти в брой, с оглед очаквани евентуални затруднения в банковата система на Гърция в следващите дни.

Европейската комисия подкрепи решението за временно затваряне на гръцките банки. Комисията отбелязва, че такава мярка в случая е оправдана, но следва да бъде отменена при първа възможност. ЕК е извършила незабавна оценка на мерките и преценява, че "на първо четене" те изглеждат необходими. 

Днес министърът на външните работи Никос Кодзиас свиква среща на дипломатическите представители в Атина на страните от Европейския съюз. В телефонен разговор американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел са се съгласили, че е "критично важно" да се намери начин Гърция да остане в еврозоната. Гръцката криза ще бъде тема на пресконференция в Брюксел на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Темата ще се обсъжда на правителствено и партийно ниво в Германия и Франция.

След вчерашното заседание на гръцкия кабинет заместник-министърът на вътрешните работи и административната реформа Йоргос Катругалос заяви:

Ясно е, че нашите кредитори упражняват още по-голям натиск върху нас, като се опитват да ни принудят да се откажем от референдума или в най-лошия сценарий да повлияят върху резултата. Затова казвам, че трябва да останем спокойни и да търсим своя най-добър интерес без да се поддаваме на изнудване.

Снимка
Анализатори коментират, че за първи път Гърция е изправена пред нова реалност - затворени банки, въведени ограничения върху тегленето на пари и налагане на капиталов контрол. Бизнесът изпитва силен недостиг на свежи пари, затруднен е вносът на стоки в страната, Гърция преживява исторически и трагични мигове, пише "Имерисия". Проевропейски настроени в управляващата партия СИРИЗА обмислят да призоват премиера Алексис Ципрас да направи всичко възможно, за да избегне фалита. Те приканват Ципрас да отиде най-късно до утре в Брюксел и да подпише документа, предложен в неделя от Европейската комисия, а също така и да поеме ангажимент и след това да предложи съставяне на правителство на националното единство от сегашния парламент, което да гарантира оставането на страната в еврозоната.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44