Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето гърци подкрепят действията на правителството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След обявяването на временното затваряне на банките в Гърция хиляди гърци се стекоха снощи в центъра на Атина, за да се противопоставят на политиката на икономии, за която настояват международните кредитори.

Гръцките граждани по улиците на Атина коментират: Подкрепям излизането от еврото, защото смятам, че ако останем в еврозоната, ще продължи всичко, което преживяхме през последните пет години. Няма алтернатива. Така ще продължи завинаги. Затова единствената възможност е да излезем.

Друг грък посочва: Сега е моментът да кажем "не", защото (кредиторите) искат цялата наша земя. Искат нашата свобода, нашите права, нашите имоти, нашата родна земя. Мисля, че гръцкият народ ще се противопостави.

И още един коментар: След като правителството избра да действа в рамките на ЕС и да седне на една маса с кредиторите и да тръгне в тази посока, нямаше никаква възможност да бъде изготвена програма или споразумение, което да отговори на исканията на хората.

През последните седмици бяха изтеглени милиарди от банките, като размерът на депозитите е намалял с една трета. Жителка на Атина посочва: Притеснени сме. Това не е обикновена опашка пред банкомат. Не беше така миналата неделя или седмица по-рано. Всички тези хора не са се наредили тук, за да изтеглят само 50 или 100 евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44