Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем трансплантации са извършени в последните дни на миналата седмица

Снимка: БГНЕС


Осем трансплантации са извършени в последните дни на миналата седмица след възникналите донорски ситуации в Плевен и Варна, съобщиха от Изпълнителната агенция по трансплантация. 
От началото на годината до днес в България има възникнали 9 донорски ситуации. Според регистрите на Агенцията в момента 994 души чакат за органна трансплантация, 914 от тях – за бъбрек.
Осем души са получили шанс за нов живот. На 24 юни в Плевенската университетска болница пациент изпада в мозъчна смърт. Въпреки тежката загуба близките вземат решение да дарят органите, за да бъде спасен животът на други тежко болни хора. 
По-малко от 24 часа по късно в Силистренската многопрофилна болница също възниква случай на пациент с мозъчна смърт. Близките сами изявяват желание да дарят органите на починалия, за да може други хора да живеят. Тъй като болницата в Силистра не е лицензирана като донорска база, пациентът и близките му са транспортирани в Университетската болница "Света Марина" във Варна, където се обявява донорска ситуация. В резултат на двата случая само за три дни са направени две сърдечни, две чернодробни и четири бъбречни трансплантации в софийските болници "Света Екатерина", ВМА и "Лозенец". Всички реципиенти са в стабилно следоперативно състояние.
Репортажа на Надежда Цекулова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44