Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 2900 имигранти спасени на път за Италия през Средиземно море

През последните 48 часа в Средиземно море бяха спасени близо 2900 имигранти. Те са пътували с различни плавателни съдове от африканските  към италианските брегове.

Спасителните операции -  общо 21 на брой, са били координирани от централния оперативен център на бреговата охрана в Рим. Участвали са плавателни съдове на разположение на европейската агенция за граничен контрол „Фронтекс” по програмата „Тритон”. Имигрантите са предимно от Субсахариална Африка и Сирия, сред които има жени и деца. Здравословно им състояние е добро и са извозвани към различни центрове за пребиваване на бежанци в южна Италия. От началото на годината досега страната е приела около 60 000 души. Проблемът с пребиваването им е сериозен: някои области отказват да ги настаняват на своя територия, а част от имигрантите не желаят приют в Италия. Този факт е един от поводите вече 18-и ден над 300 души да бивакуват на италианско-френската граница при град Вентимилия, където поради двустранни споразумения френската страна не ги допуска. Имигрантите са настанени във временни помещения, обгрижвани от италианския Червен кръст и местната власт. Според бившия премиер Силвио Берлускони причината за имиграционната криза е в европейската бюрокрация. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44