Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При пътуване в Гърция, заради необходимостта да имаме повече евро в брой, трябва да бъдем по-бдителни

Снимка: архив

Заради необходимостта да имаме повече евро в брой, когато пътуваме в Гърция, трябва да бъдем по-бдителни заради джебчиите и да не получим фалшиви банкноти. 
Най-често фалшивите са 50 и 200. Фалшиви 20, примерно, аз лично не съм виждал и под 20, обясни Благовест Белев от една от големите финансови къщи у нас. 
При еврото много трудно се фалшифицира водният знак, който е гравиран от вътрешната страна на хартията и се вижда ясно на светлина: 
Обикновено там слагат разни прозрачни нишки, но се вижда, че е нишка, а не е гравирано. Друго нещо, обикновено е холограмата, има фалшификати с добри холограми и вече основно нещо е на пипане, дали не са прекалено хартиени, прекалено пластмасови. Много често фалшификатите ни са сякаш пипаме гланцирана хартия на списание или са по-хартиени, картонени. 
Ако получим фалшива еврова банкнота и се опитаме да платим с нея, няма да бъдем наказани, но изгубим парите: 
Със сигурност те са длъжни да я задържат и по-добре за нас да я дадем, тъй като иначе нарушаваме закона.
Въпреки спада на еврото на международните пазари, в обменните бюра курсът му остана стабилен, допълни от своя страна Димитър Шуйцов от друга голяма финансова къща: 
Това ще се отрази само ако, примерно, даден човек иска да обмени друга валута спрямо еврото, например долари, тъй като левът е фиксиран спрямо еврото. Курсът винаги е един и същи. Там няма как да се получи разминаване каквото и да се случи с еврото.
Според експерта, международните пазари са били готови за подобно стечение на обстоятелствата в Гърция и след първоначалните загуби за единната валута, тя вече е стабилизирала цената си. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44