Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Отказът от преговори с Гърция е най-лесният вариант

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел произнесе реч по случай 70-годишнината от основаването на Християндемократическата партия на Германия. На нея тя не пропусна да отбележи общите европейски ценности, заложени в учредителните документи на християндемократите веднага след края на Втората световна война и отново изрази притесненията си за развитието на кризата в Гърция.

Провали ли се еврото, проваля се и Европа, заяви за пореден път Меркел по повод на кризата с Гърция. Пред ветерани християндемократи и елита на партията си, германският канцлер подчерта, че европейските принципи не бива да се нарушават, а еврото не е само обща валута, а отражение на доверието в еврозоната.

След това тя заяви, че отказването е най-лесният вариант, но това ще нанесе непоправими вреди в средносрочна и дългосрочна перспектива на Европа, към която сега гледа целият свят.

Меркел похвали отново съпартиеца си и финансов министър Шойбле, който макар и с твърда позиция – винаги е настоявал да се търси взаимноприемлив компромис в преговорите между Атина и нейните кредитори и ревностно е пазел парите на германските данъкоплатци.

В Берлин стартира седмица на отворените врати на ХДП по повод нейната 70-годишнина. Тя ще съчетава история, приемственост и съвременни предизвикателства пред германските християндемократи, които макар и в коалиция са управляващи трети последователен мандат, начело с първата жена-канцлер в историята на федералната република.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44