Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 9-годишно прекъсване се проведе заседание на Националния съвет за защита на потребителите

Снимка: Светослав Цветанов

Министърът на икономиката Божидар Лукарски се срещна с представители на потребителски организации на заседание на Националния съвет за защита на потребителите, което се проведе след 9-годишно прекъсване. Според изпълнителния директор на сдружението "Активни потребители" Богомил Николов много хора не познават правата си като потребители и това е причина да не могат да получат институционална подкрепа при решаването на проблем с покупка или услуга. Николов твърди, че механизмите на потребителска защита в България са достатъчно добри. 

Потребителят, който си знае правата, си събира фактурите за това, което му се е наложило да изхарчи, поради извънредната ситуация и след това вече си ги претендира. Много хора правят грешката, непознавайки правата си, да не си събират документи в такава ситуация. Неприятно е, но случило се е, нали трябва да знаем как да процедираме. И съответно не си ги предявява.

Събирането на документи и снимков материал при некачествено обслужване, особено в туристическия бранш, е сериозна гаранция да може да се приложи законът и да получим обезщетение или полагащата се застраховка. 

Български германци, така да кажем, хора, които живеят в Германия. Те снимаха, записваха си, събираха си доказателства с оглед на това да заведат дело. Останалите туристи седяха и чакаха на кой да се оплачат. Това трябва да проумеем, че всъщност правата са наши и трябва да ги упражняваме.

Комисията за защита на потребителите открива приемни, които през активния летен сезон ще работят предимно по Черноморието. В тях хората имат възможност както да подадат сигнал или жалби по конкретни казуси, така и да получат информация за това какви са техните права. Постоянно действащи в рамките на активния летен сезон от юни до края на август ще са приемните в големите курортни комплекси. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44