Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението в с. Таваличево нараства заради спряното изкупуване на черешите

Снимка: БГНЕС

Напрежението в кюстендилското село Таваличево нараства, след като четвърти ден фирмите са спрели да изкупуват череши, съобщиха местни земеделски производители и от кооперация "Спасение". Над 200 души се събраха и тази сутрин в центъра на селото в очакване на благоприятна развръзка. 

Обещаното съдействие от областния управител Виктор Янев да убеди италиански преработвателен цех в село Копиловци да започне изкупуване и да качат цената засега не дава резултат, недоволстват протестиращи, с които той е имал среща  вчера. Над 3000 души, сред които и цели семейства от Северозападна България и Гоцеделчевско, наети за берачи, сега бездействат, каза Кирил Генин, собственик на черешов масив в селото.

Протестиращите замислят блокиране на пътища и гражданско неподчинение, ако някой не им помогне да реализират продукцията си - над 50% от черешите в региона са по дърветата, необрани след като няма изкупуване.

Недоволните производители търсят начин да се свържат с премиера Бойко Борисов, но не успяват, каза председателят на кооперацията Борислав Гогев.

Прогнозите са утре изкупуването да бъде подновено, но на съсипващо ниска цена - по 50 стотинки за килограм. Тонове череши стоят от 4-5 дни в гаражите, мазетата или градините - най-вероятно те ще бъдат за ракия, опасяват се собственици на плодовете. За всичко производителите обвиняват наложения от десетилетия монопол и картела между изкупвачите и бездействието на държавата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44