Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия започна операцията по изваждане телата на удавилите се над 700 бежанци на 18-ти април

Започна операцията по изваждане телата на бежанците, които се удавиха на 18-ти април тази година при потъването на рибарския кораб, с който те пътуваха към италианските брегове. Операцията е по решение на Министерския съвет на Италия.

Дейностите се ръководят от италианския военноморски флот. Участват специализирани плавателни съдове с техника и експертни водолазни екипи. Според първоначалните данни, с кораба са потънали над 700 души. Той е дълъг 25 метра и е син на цвят, намира се на 375 метра дълбочина. За локализирането му бе използвана специална техника на военноморските сили.

Трагедията на 18-ти април се случи на около 85 морски мили от либийския бряг.  Тогава, поради неправилна маневра, плавателният съд с бежанците  се блъска в притеклия се на помощ португалски търговски кораб. Бяха спасени само 28 души и намерени телата  на 24 бежанци. Нелегалните превозвачи – единият от Тунис, а другият от Сирия, бяха задържани от полицията. Ако след края на  операцията  се окаже верен броят на загиналите, тази трагедия ще се запомни като една от най-големите през последните години във водите на Средиземно море.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44