Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопското село Осиково с добра ягодова реколта тази година

За поредна година ягодопроизводители от родопското село Осиково снабдяват българските курорти по Черноморието с десертни ягоди. Въпреки дъждовното време, тазгодишната реколта е добра, каза кметът Велин Палигоров:

Средни добиви 700-800 кг на декар и цената е добра, от 2 лева до 2,70 стигна ягодата на килограм. Зависи от качеството, защото има сортове, които не траят много, но има такива, които са трайни и за тях търговците дават повече пари.

Ягодопроизводството в родопското село започна още през 1991 година като алтернативно земеделие на картофопроизводството. Началото дадоха две-три семейства с по няколко декара. Днес вече разполагат с обширна площ от повече от 200 декара ягоди. Почти всичките 380 жители на селото са заети с ягодопроизводство, допълва кметът Палигоров:

Прекрасна работа. Даде на човек 2 тона ягоди, взима пет хиляди лева, какво му трябва да върви в Испания, във Франция, какво да търси там... По-добре да си работи на неговото стопанство, отколкото някой друг да го експлоатира.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44