Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военните посрещат спокойни Празника на съвместното командване на силите

На 1-ви юли се отбелязва Празникът на Съвместното командване на силите - функционално интегрирана структура на оперативно ниво за командване, управление и ръководство на Българската армия за изпълнение на пълния спектър от мисии на Въоръжените сили на Република България.
 
С началника на щаба на СКС комодор Димитър Йорданов в студиото разговаряме по горещите теми, свързани с участието на страната ни в съвместни акции и учение. По думите му танкове и тежко въоръжение на САЩ ще пристигнат у нас само и единствено за провеждане на учения - така, както се прави и в редица други държави, „ще си свършат работата и ще си заминат“. Според комодор Йорданов спекулирането с причината за разполагането на бойна техника на НАТО на територията на държавата ни е политическо. Той уточни, че страната ни е част от НАТО и в това, че спазва споразуменията си не може да се търси странична цел.

СКС е ръководило операции по подпомагане на населението, като: съвместната многонационална операция по прочистване района на Челопечене от невзривени боеприпаси „Горещо лято 2011”; спасителни и евакуационни дейности при наводнението в с. Бисер, обл. Хасково; оказване на помощ на държавната и местна административна власт по ликвидиране на последствията след инцидента в района на базата за боеприпаси „Стралджа - Мараш”. От страна на СКС се извършва и националният контрол върху контингентите от българските въоръжени сили в състава на многонационални формирования в операции и мисии извън територията на страната - в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово, Грузия, Мали, Либерия.

Чуйте кои са приоритетните мисии за страната ни и с какво настроение военослужащите посрещат Празника на Съвместното командване на силите в разговора на Мариана Гомилева с комодор Димитър Йорданов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия