Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ди Велт": Европа е следващата цел на "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европа е следващата стъпка в утвърждаването на "Ислямска държава" като важен играч на световната политическа сцена. Това твърди германският вестник "Ди Велт". В анализа се посочва, че сред стичащите се към западноевропейските държави бежанци от Сирия и Северна Африка има голяма група внедрени бойци-джихадисти, а един от пътищата минава през България.

Като най-бедна държава в Европейския съюз (ЕС) България е много удобна за транзитно преминаване на бойци от "Ислямска държава", внедрени сред потоците сирийски и други бежанци, които имат поръчение да се установят в Западна Европа, пише "Ди Велт", като се позовава на агент под прикритие, работещ в Близкия Изток. Според него българската мафия осигурява истински паспорти за предвижване на някои от бойците, срещу което печели по 20-30 хиляди евро от всеки издаден документ.

Граничната полиция в Германия вече има случаи на задържани джихадисти, издирвани от Интерпол, които се движат с истински български паспорти. Обяснението е, че българската мафия работи в тясна връзка с престъпни групировки от Русия, Сърбия и Италия. А наркотиците, оръжията, проституцията и трафикът на хора са се превърнали в техен специалитет.

Сред висшето ръководство на "Ислямска държава" има бивши офицери от режима на Саддам Хюсеин, обучавани в бившите социалистически страни, които много добре познават технологията на работа на колегите си, твърди източникът на "Ди Велт".

А тайните служби на Източния блок бяха изключително професионални, посочва той и припомня, че голяма част от служителите на ЩАЗИ са заминали за Близкия Изток след промените в самата Германия. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44