Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверка на домакински електроуреди в търговската мрежа откри нередности още в първия обект

Снимка: Борис Димитров

Първата проверка от кампанията "Безопасно лято" в столичен магазин откри нарушение на Закона за технически изисквания при няколко групи електроуреди. От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) проверяват безопасността на домакински уреди с цел да се гарантира безопасното им ползване.

Проверката откри, че при пет групи уреди липсва инструкция за употреба на български език. Практиката е при поискване да се разпечатва. Санкцията за търговеца е от 250 до 1000 лева.

Задължителните изисквания за търговците при продажба на електроуреди уточни Нина Стоянова, изпълняващ длъжността главен директор  "Надзор на пазара" в ДАМТН:

Трябва да е обявен производителят, който гарантира, че всички тези изпитания на продукта са минали и с който би могло да се осъществи контакт при проблем с някои от тези продукти.

При покупката на блендер или чопър трябва да погледнем дали уредът има маркировка и да прочетем инструкцията за употреба, още преди да го купим, съветва Венеция Градинарова, експерт в Агенцията:

Ако блендерът или чопърът не е предназначен за трошене на лед, да не го използват, защото при промяната на температурата материалът става крехък и рискуват уредът да бъде повреден.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44