Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас призова гърците да отхвърлят предложенията на кредиторите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова сънародниците си да отхвърлят предложенията на кредиторите на предстоящия в Гърция референдум. В обръщение по телевизията, Ципрас изтъкна, че "Не" на референдума означава натиск върху кредиторите, но не и излизане от Еврозоната. 
Ципрас заяви, че предложението на международните кредитори е било неприемливо за страната. По думите му ограниченията, поискани от институциите, са задушавали страната и са довели до затварянето на банките, което е "срамота". Затова Ципрас призова гърците да гласуват с "не" на референдума в неделя, за да окажат натиск на институциите. 
"Не"-то означава натиск, мощен натиск към партньорите ни да не искат повече ограничения за бедните и възрастните, а за богатите, обърна се Ципрас към сънародниците си.
Според Ципрас отрицателният вот не означава автоматично излизане от Еврозоната, както се твърди. Напротив, той ще даде основание на Атина да постигне по-добро споразумение. 
Публикувано днес проучване на общественото мнение в Гърция показва, че 46 на сто от анкетираните ще гласуват с "Не" на референдума, предложенията на кредиторите се подкрепят от 37 %, а 17 на сто нямат мнение по въпроса, посочва Ройтерс.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44