Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окръжната прокуратура внесе обвинителен акт срещу 14 души за разпространяването на радикален ислям у нас

Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура внесе обвинителен акт срещу 14 души за разпространяването на радикален ислям у нас. Основната част от тях са от пазарджишкия ромски квартал „Изток".
Втората мащабна акция на ДАНС срещу разпространяването на радикален ислям у нас бе в края на миналата година. Тогава бяха арестувани десет души от Пазарджик, Пловдив и Асеновград, сред тях и водачът им Ахмед Муса Ахмед. В края на месец март бе арестувана нова група, като двама от тях с Европейска заповед за арест. Сред задържаните имаше и една жена, Александрина Ангелова, която впоследствие, единствено тя, бе освободена от ареста срещу 5 хиляди лева гаранция. Тогава се заговори, че Александрина е свидетелствала, че Ахмед Муса е осигурявал квартири на джихадисти от Сирия и Ирак по пътя им към Западна Европа.  
14-те подсъдими са обвинени в проповядването на религиозна омраза и верска нетърпимост към неизповядващите салафизъм. Те са обвинени още в пропаганда на война и в разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава“. Според обвинението в хода на досъдебното разследване са събрани доказателства, че българската клетка на радикален ислям у нас е Пазарджик и регионът. 
Ръководителят на салафистките роми Ахмед Муса Ахмед получи една година затвор по т.нар. "имамско дело". Вчера пловдивският апелативен съд увеличи присъдата му на 2 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, като към това се прибавя и една условна присъда, също за разпространяването на радикален ислям. Всички подсъдими са с постоянен арест. Делото е разпределено на случаен принцип на съдия Ивета Парпулова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44