Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов иска бързи съдебни дела за битовите престъпления

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов се обяви за съкращаване на наказателния процес при битови престъпления. По време на блиц контрола в парламента, в отговор на въпрос на съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов за поставянето на видеонаблюдение в малките населени места, Борисов поиска нова посока на съдебната реформа, изразяваща се в скъсяване на съдебния процес. Борисов е поискал от министъра на правосъдието Христо Иванов, вътрешния министър Румяна Бъчварова и от финансовия министър спешно да изработят промени, свързани със "забързване" на делата. 

Според стенограмата на заседанието на Министерския съвет, Борисов е настоял тези промени да се случват паралелно с течащата съдебна реформа. Ако искате да има реален ефект, то трябва да скъсим съдебния процес. Няма как години, десетилетия да си говорим за хора с висящи дела. 

Според премиера правата на гражданите в Наказателния кодекс са твърде големи. Сходно е и становището на Асоциацията на прокурорите, които миналата седмица обявиха за приоритет промяната на процесуалните закони и поискаха реформа "отдолу-нагоре". 

По думите на Борисов трябва веднага, когато те хванат в нарушение, да понесеш отговорност. Просто липсата на бързо наказание разлага обществото и без това да се получи, каквато и друга реформа да направим, за обикновения човек това е ежедневието.

Ден след като Асоциацията на адвокатите подкрепи правосъдния министър по отношение на съдебната реформа, премиерът открито ги нападна:

Хванат някой, той си вземе адвокат, пускат го на свобода, той ще отиде да открадне пак, за да си плати таксата към адвоката. /.../ В момента е едно златно време да си адвокат. При цялото ми уважение към адвокатите, сигурно до довечера ще получа някое писмо. Да променим закона така, че да е 50:50 да ги осъдим.

След парламентарния блиц контрол на заседанието на Министерския съвет Борисов продължава атаката срещу адвокатите и дори изразява съжаление, че не могат да бъдат подслушвани: 

Ето сега ние издирваме убиец, адвокатът му се явява да го представлява. Всеки нормален човек би казал – добре, а защо не проследят адвоката и да го хванат къде отива да му даде информацията? Как да обясним на хората, че по закон не може да се следи и има 100% независимост на адвоката. На обикновения народ, като гледа, и днес го издирват, и утре го издирват, вика "Какво правят те, какво правят!

Неприкосновеновеността на адвокатската тайна е международен стандарт, записан изрично и в българската конституция. За промяната на тази норма е нужно Велико Народно събрание. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44