Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Танева: Ще видим всички възможности за частична компенсация на производителите на череши

Снимка: БГНЕС

Държавата ще търси начини и средства да компенсира поне частично производителите на череши, заради ниската изкупна цена и липсата на пазари, заяви земеделският министър Десислава Танева при посещението си в предприятие за преработка на плодове и зеленчуци в град Летница.

Министър Танева посочи, че българските производители трябва да се обединяват в сдружения, за да имат по-лесен достъп до пазарите, особено след руското ембарго, което се отразява на реализацията на продукцията им:

Ние няма как нито да определим минимална цена за изкупуване, нито по административен ред да намерим служебно някакъв пазар. Единственият инструмент, който имаме като държава и то при условие на възможности е само подкрепа при условие на криза чрез т. нар. държавна помощ "ди минимис". Ние ще видим всички възможности относно една такава подкрепа с държавна помощ, но  тя по никакъв начин няма да компенсира намалени приходи, каквито има.

Според земеделският министър, тази година реколтата от пшеница и ечемик е добра, а страната ни произвежда над два пъти от необходимото за изхранването на населението:

Независимо, че някои стопани предвид метеорологичните условия може да пожънат и по-ниски добиви спрямо миналата година, по никакъв начин не е застрашен т. нар. зърнен баланс. Ние сме нетен износител на повече от половината от суровините.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44