Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валдис Домбровскис: Стабилността на еврото не е под въпрос

ЕС може да гарантира стабилността на останалите членки в еврозоната, поясни заместник-председателят на ЕК

| обновено на 06.07.15 в 15:55
Валдис Домбровскис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС притежава всички средства, за да предотврати разпространение на гръцката криза, а стабилността на еврото не е под въпрос, обяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, който пряко отговаря за еврото. Досега реакциите на пазарите са ограничени и ЕС може да гарантира стабилността на останалите членки в еврозоната, поясни той: 

Имаме всичко необходимо, за да се справим със ситуацията – имаме банков съюз за финансовия сектор, механизъм за стабилност от 500 милиарда евро в помощ на най-уязвимите икономики, силно икономическо управление, а ЕЦБ използва всичките си налични инструменти.

Заместникът на Жан Клод Юнкер обясни, че Еврокомисията към момента няма какво да направи за спасяването на Гърция и решението е в ръцете на правителствата на държавите-членки, които се събират на среща утре и допълни:

Комисията не може да преговаря за нова спасителна програма, без да има мандат от Еврогрупата.

Валдис Домбровскис отбеляза също, че въпросът на гръцкия референдум е бил неточен както юридически, така и фактологически, защото вотът е бил за предложение, което не е гласувано от финансовите министри и е било за финансова програма, която е изтекла и вече не важи. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44