Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николина Ангелкова: 20% спад в туризма този летен сезон

Снимка: БГНЕС

Летният туристически сезон в България върви с 20% спад спрямо миналата година, призна министърът на туризма Николина Ангелкова, но отказа да коментира причините. Ангелкова и министърът на културните ценности и туризма на Италия Дарио Франческини откриха заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова българо-италиански туристически форум. Министър Ангелкова съобщи, че Министерството на туризма разработва инвестиционна карта на България в областта на туризма:

Отраслите, към които италианските инвеститори проявяват най-голям интерес са енергетиката, туризмът, банковото и застрахователното дело. Почетното второ място на туризма в тази класация, което свързваме предимно с изграждането на хотели и курортни селища по Черноморието и в София. Министерството на туризма разработва инвестиционна карта на България в областта на туризма съвместно с общините и с представителите на бизнеса. Тя ще обобщи информацията, която би представлявала интерес за чуждестранните инвеститори, а нашата администрация ще има грижата да я представи на международни форуми и изложения.

Миналата година над 37 000 туристи са посетили София, което е една трета от общия брой на италианските туристи били в България, каза кметът Йорданка Фандъкова. Италия проявява интерес към инвестиции в балнео, уелнес и СПА-туризъм у нас, подчертя тя:

Ние вече имаме интерес от страна на италиански инвеститори за развитие на такъв туризъм в София. Неотавна беше взето решението от Столичния общински съвет за отдаване на концесия на старата баня в Банкя заедно с възможности за построяване на хотел. Надявам се това да се случи и да бъде пилотният проект, който да покаже възможностите за развитие при запазване собствеността. Старите бани в Горна баня, в Овча купел също така да бъдат предложени, за да може да се възстановят и да привличат туристи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44