Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валс: Излизането на Гърция от еврозоната крие политически и икономически рискове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Излизането на Гърция от еврозоната крие огромни политически и икономически рискове, заяви премиерът на Франция Манюел Валс, който уверява, че има основа за споразумение с Гърция. Премиерът съобщи, че френският парламент ще обсъди гръцката ситуация след днешната среща на европейските ръководители в Брюксел.

Франция ще направи всичко възможно за оставането на Гърция в еврозоната, увери в интервю пред РТЛ френският премиер Манюел Валс. Излизането на страната от еврото би имало опасни последици за растежа и световната икономика. Никой не може да предвиди точно политическите последици, коментира Валс, изтъквайки мястото на Гърция в исторически и геополитически план.

Премиерът е убеден, че има основа за споразумение за финансово спасяване на Гърция, а въпросът за преструктурирането на гръцкия дълг "не е табу". Същевременно той набляга, че гръцкото правителство трябва да проведе реформи и да даде конструктивни предложения, след като самό е прекъснало преговорите.
Премиерът отказа да коментира оставката на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис с думите, че това е вътрешен въпрос на гръцкото правителство, и съобщи, че утре в Брюксел френският финансов министър Мишел Сапен ще разговаря с новия си гръцки колега Цакалотос.
Валс смята, че на вчерашната си среща в Париж френският президент Оланд и германският канцлер Меркел са отправили достатъчно силно послание за отговорността на Гърция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44