Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват осем спешни центъра за лечение на инсулт

Снимка: БГНЕС

Осем спешни центъра за лечение на инсулт ще започнат работа в страната в началото на следващата година, съобщи здравният министър Петър Москов.

Смъртността от инсулт в България е три пъти по-висока от средната за ЕС. Ако в Европа 59 на сто хиляди души загиват от инсулт, у нас така си отиват над 160 на сто хиляди души. За да се приближат показателите ни към средноевропейските, държавата ще осигури финансиране, инфраструктура и логистика за осем специализирани центъра за лечение на инсулт в страната. Центровете ще осигуряват най-модерните методи на лечение на инсулти, при които смъртността и инвалидизацията намаляват драстично. От ключово значение е пациентите да могат да стигнат до такъв център в рамките на един час след инцидента. 

Министърът на здравеопазването гарантира, че цялото лечение ще бъде финансирано от държавата и здравната каса и ще бъде безплатно за пациента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44