Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна кризисната среща на лидерите от еврозоната за Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кризисната среща на лидерите от еврозоната започна в Брюксел без ясна перспектива за решение по гръцкия въпрос. Гръцкият лидер Алексис Ципрас влезе в сградата на Европейския съвет с усмивка на уста, но подмина въпросите на репортерите. Минути преди това неговият финансов министър Евклидис Цакалотос не успя да убеди колегите си от Еврогрупата, че Атина заслужава трети спасителен пакет, след като дойде на заседанието с празни ръце, без написан подробен план с бюджетни цели и срокове.

Стратегията на Атина изглежда цели, първо да се получи политически ангажимент от лидерите за съкращаване на огромния гръцки дълг, преди правителството на СИРИЗА да подпише какъвто и да било технически документ за икономии и реформи.

Логиката на кредиторите тази вечер звучеше обратно.

Все още нямаме основите да преговаряме по спасителна програма в рамките на европейския стабилизационен механизъм, каза на идване в Брюксел канцлерът на Германия Ангела Меркел и посочи.

Солидарността и реформите вървят ръка за ръка и продължаваме да се придържаме към това мото.

Премиерът на Холандия Марк Рюте изрази песимизъм за изхода от тазвечершната среща и допълни:

Това, дали Гърция ще излезе от Еврозоната, ще се реши в Атина, а не тук, в Брюксел.

По-благосклонен към гръцката позиция остана единствено френският президент Франсоа Оланд, който призова за бързо разглеждане на гръцките предложения утре и преодоляване на различията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44