Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Чуждестранните издания коментират ултиматума, поставен на Гърция от европейските кредитори снощи в Брюксел.
Според британския Дейли телеграф на вчерашната среща на върха са прозвучали най-недвусмислените досега предупреждения за изхвърляне на Гърция от еврозоната. 
Гръцкият вестник Етнос е на мнение, че европейските лидери са дали ясно да се разбере, че ако няма компромис до неделя, срещата на върха, насрочена за този ден, ще вземе решения в тази насока. 
Вестник Прото тема помества уверенията на министъра на икономиката Йоргос Статакис, че със или без споразумение с кредиторите заплатите и пенсиите ще бъдат изплатени по график през следващата седмица. 
Вестник Имерисия съобщава, че премиерът Алексис Ципрас е поискал от европейските си партньори да отпуснат на страната му 7 милиарда евро в следващите 48 часа, за да може Гърция да погаси непосредствените си задължения и за да не фалира. 
Ако Гърция пропусне следващото плащане по дълга си към Европейската централна банка, дължимо до 20 юли, това неминуемо ще означава излизането ѝ от еврозоната, пише Ню Йорк Таймс. Това, според вестника, няма да доведе задължително до дестабилизиране на по-слабите членове на еврозоната, нито пък до хаос на глобалните пазари, но ще обърне назад десетилетния процес на постепенна интеграция на ЕС. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44