Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зъбите на децата в София и Смолян са в най-лошо състояние

Само 8% от децата, навършващи пълнолетие, са без кариес. Това сочат данните на скриниг, проведен в рамките на националната програма за профилактика на оралните заболявания. 

При 12-годишните около 20% от децата са с напълно здрави зъби, а при 5-6 годишните, този процент е около 30. 

Петгодишните деца имат средно между 3-4 развалени зъба. При навършващите 18 години средният брой развалени зъби вече е над шест. В най-лошо състояние са зъбите на децата в София и Смолян, а най-малко развалени зъби имат децата във Варна, Плевен и Хасково. 

Данните бяха изнесени на кръгла маса в парламента за проблемите при денталната помощ и решаването им в полза на пациентите. Според зъболекарите, основните причини за лошото ниво на зъбно здраве при децата се дължи на множеството фактори, сред които са липсата на хигиенни навици в ранна възраст, слаби родителски контрол, нездравословното хранене и социалната среда на децата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44