Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едночасова ефективна предупредителна стачка ще има в 20 от дирекциите "Социално подпомагане"

| обновено на 09.07.15 в 10:37
Снимка: БГНЕС

Едночасова ефективна предупредителна стачка ще има в 20 от дирекциите "Социално подпомагане" в страната с искане заплатите да се увеличат с 20 на сто. По данни на статистиката, средната заплата в сектора е 646 лева и изостава с 30 процента от средната в държавната администрация, обясни Ефтим Боюклиев, председател на Федерацията на служителите от администрацията към КТ "Подкрепа".

В случая моралното право е на наша страна, защото не може да се съобразяваме повече с това, след като не са приведени в ред заплатите на социалните работници. Идеята на наредбата на господин Дянков беше всички хора, на една и съща длъжност, с едно и също образование, да вземат едно и също заплащане. Тази разлика от 30 процента е необяснима за нас. Ще започнат масови оставки на цели отдели и дирекции. Хората са докарани дотам, че вече се отказват дори да се борят и ми заявяват категорично, че няма да има друга стачка освен колективни и масови оставки. И Агенцията остава без служители, ако нищо не се промени в заплащането.

За час, между 10.00 и 11.00 часа, няма да работят служители в четири от деветте дирекции в София, както и техни колеги в Пловдив, Пазарджик, Сливен, Стара Загора, Враца, Велико Търново, Варна, Харманли и други градове. Членовете на КНСБ ще носят протестни ленти в подкрепа на искането за увеличение на работните заплати.

Основното искане на социалните работници е за по-високи заплати, каза Евгения Каменова от врачанската Дирекция за социално подпомагане:

От държавната администрация социалните работници са най-ниско платените. Месечното възнаграждение, най-високото, което получава наш служител, е някъде около 460 лева. На фона на повишената минимална работна заплата от 1 юли 380 лева, нали разбирате, че това е доста демотивиращо, тъй като повечето от служителите в дирекцията са хора с висше образование. Говорим за максималното, което се получава, докато има и колеги, които са с 380-390 лева, т.е. изравняващо се с минималната работна заплата.

Протестиращите настояват и за подобряване на условията, при които работят:

Наистина условията на труд в повечето дирекции са много мизерни. В малки стаи сме разположени минимум четирима души. Мебелировката ни е изключително стара. Бюрата в повечето случаи се разпадат. Нямаме пространство, където всеки един от служителите да може да си изпълнява спокойно служебните задължения.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44