Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антибежанските движения в Германия се активизират

Снимка: Елена Трифонова

Рязък скок в антибежанските настроения в Германия констатираха социолозите в отделни федерални провинции. Същевременно от профсъюза на полицаите информираха, че се увеличават извънредните часове, които униформените им колеги се налага да дават, за да бъдат буфер между крайнодесни и антибежански настроени граждани и техни защитници. 

Дойдохме тук, за по-добър живот, но виждаме, че не сме желани – това най-често признават на глас бежанци, които вече са усетили недружелюбното приемане от страна на местните хора в различни провинции в Германия. Държавната телевизия ARD показа документален филм за станалия известен в цяла Германия хотел "Леонардо" край Дрезден, в който трябваше да бъдат настанени бежанци от Близкия Изток и Северна Африка. Стигна се до физическа саморазправа между бежанците и протестиращи граждани, до хвърляния на коктейли "Молотов" в сградата.

Снимка Елена ТрифоноваВ Берлин, където трябва да бъде изграден една от т.нар. "контейнерни улици" за временно пребиваване на бежанците, се стекоха масово граждани на протест против и в защита на бежанците.

Проблемът е, че ни липсва културата на приемането на другия, заяви един от авторитетните коментатори. Според него бежанската вълна, която залива Германия и още няколко държави от Западна Европа, е заварила властите в Берлин и Брюксел неподготвени както икономически, така и чисто психологически.

Социолозите отчитат радикализиране на общественото мнение против бежанците. Все по-често се говори за селекция на търсещите убежище.

В Северен Рейн-Вестфалия е пред забрана локалната откровено ксенофобска партия „Десните“, която е против приемането на всякакви бежанци.

В Дрезден гражданското движение ПЕГИДА отново активизира дейността си срещу установяване на бежанци временно в специално пригодени сгради.

В Берлин общината покани за експерт по проблемите с бежанците бившия кмет Еберхард Дибген, който управлява града по време на войната в бивша Югославия, когато Германия беше залята от почти милион бежанци. Очакванията за тази година са те да стигнат около триста хиляди души.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44