Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки предприемачи готови да преместят бизнеса си в Кирково

Снимка: БГНЕС

Кризата в Гърция засили интереса на гръцки предприемачи към инвестиции в България. За седмица няколко бизнесмени са изявили желание да прехвърлят дейността си в община Кирково. Тя граничи с южната ни съседка и на нейна територия е най-новият контролен пункт с Гърция Маказа.

Янис Павлидис е от гръцкия град Комотини. Завърнал се е наскоро от Италия, но вместо в Гърция инвестирал в Кирково:

Защото в Гърция не е хубаво сега да правиш бизнес. Имаме големи данъци, ДДС е най-голямо и в България всичко е по-малко.

След референдума в Гърция много приятели и познати търсят Янис за съвет дали могат да прехвърлят бизнеса си у нас. Засега ги спира неяснотата около бъдещото на страната им.

В Кирково вече има няколко гръцки магазини и ресторанти. Интересът на гърците е от няколко месеца, но през последната седмица рязко се е засилил, казва Шинаси Сюлейманов, председател на Общинския съвет.

Има пет-шест инвеститори, които искат помещения и терени, но става по-скоро въпрос за търговски обекти, а не за инвестиция в производствения сектор. 

Голяма част от жителите на Кирково работят в чужбина, но са готови да се върнат, ако гръцкият бизнес разкрие нови работни места. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44