Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Уикилийкс": Още през 2011-а Меркел е била песимист за Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел е изразила съмнение в спасението на Гърция още през 2011 година, става ясно от нови разкрития на "Уикилийкс" по аферата с подслушването от страна на американската Агенция за национална сигурност на топполитици в Берлин. 

С особен интерес са били проследявани разговорите между 2009-а и 2011 година на Меркел, по кризата в Гърция. Въпреки че отвъд Океана са знаели за притесненията и съмненията на Ангела Меркел за спасяването на Гърция, "Уикилийкс" разпространи информацията с гриф "строго секретно" след референдума в Атина. 

От новите разкрития, на които се позовава и авторитетният "Зюд дойче цайтунг" става ясно, че американските партньори са подслушвали системно и редовно почти целите кабинети на канцлерите Хелмут Кол, Герхард Шрьодер и на Ангела Меркел. Това означава, че през последните 30 години, американците са имали почти пълен достъп до всички обсъждани в Бон и Берлин проблеми, от стратегически и вътрешен характер. 

56 телефона, на висши политици и държавни чиновници, са били под постоянен американски контрол. Около 25 от тях са на хора от екипа и най-близкия кръг на канцлера и сега. Сред тях са бившият и сегашен шеф на кабинета ѝ, председателят на парламентарната група на християндемократите в Бундестага и дори държавният секретар, отговарящ за спецслужбите в страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44