Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шойбле предлага на американците "размяна" – Пуерто Рико за Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле е приеман като един от най-строгите, но и последователни в позицията си за финансовите инжекции, които ЕС и банките трябва да направят, за да помогнат на Гърция да излезе от кризата. На форум на банкери във Франкфурт, той обаче изненада присъстващите:

Тези дни казах на моя американския ми колега Джек Лю, че ние бихме могли да приемем Пуерто Рико в еврозоната, ако Съединените щати биха приели Гърция в доларовия съюз. Но той реши, че това е шега.

Пуерто Рико има едва 72 млрд долара заеми, което е само 20 на сто от гръцките задължения към банки и кредитори.

По същия начин – като американския финансов министър – реагираха и банкерите във Франкфурт, сред които беше и шефът на Бундесбанк Вайдман. Но всички те чуха още веднъж позицията на министър Шойбле, че Европа стои твърдо заедно. И ние ще направим всичко възможно за интегритета на еврото, за да защитим доверието към общата европейска валута и европейското единство.

Междувременно високопоставени политици в Берлин продължават да бъдат скептични към истинността на намеренията на гръцкото правителство за реформи. Бившият вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих заяви за Баварското радио, че според него гръцкото правителство се опитва да разиграва отново или собствения си народ, или нас самите, имайки предвид досегашните кредитори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44