Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводителите от Ловешка област отчитат тази година по-добра реколта от пшеница

Снимка: БГНЕС

В началото на жътвената кампания на пшеницата, в Ловешка област зърнопроизводителите отчитат по-добра реколта от миналата година и добро качество на зърното. Сега в региона приключва прибирането на ечемика.
87 процента от засетите с ечемик площи в Ловешка област вече са ожънати, съобщи Надежда Василева от Областна дирекция "Земеделие" в Ловеч. Средният добив е 400 килограма от декар, като най-добра е реколтата в община Ловеч, където са засети и най-много площи.
В региона започна и жътвата на пшеница. До момента са прибрани 12 процента от засетите 175 хиляди декара.
Средният добив е малко над 460 килограма от декар, при 418 килограма за миналата година. Най-високи са добивите в Троянско - 500 килограма от декар и в Ловешко - 487 килограма от декар. Само в района на Тетевен жътвата на пшеницата все още не е започнала.
Почти със сто килиграма от декар тази година са по-ниски добивите от маслодайната рапица - едва 155 илограма от декар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44