Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Супертайфунът Чан Хом достигна източното крайбрежие на Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Супертайфунът Чан Хом достигна източното крайбрежие на Китай в района на провинцията Джъджанг, в 16.40 ч. местно време. Бурята се приближи на около 300 км от Шанхай, което доведе до евакуацията на над един милион души.

Чан Хом е най-силният тайфун преминавал през Китай през последните 35 години. Скоростта на поривите на вятъра достигна 160 км/ч, което принуди властите да отменят над 750 полета. Съобщава се за над десетметрови вълни в открито море, което доведе до връщането на над 50 000 кораба и рибарски лодки в пристанищата по крайбрежието.

Властите в Шанхай обявиха тревога, призовавайки гражданите да посрещнат лошото време у дома. За момента не се съобщава за жертви или разрушения. Метрополисът е най-населеният град в Китай, в който живеят над 24 милиона души.

Въпреки че по време на годишния мусон тайфуните са очаквано явление, вероятността бури да преминат през големи градове е малка. Чан Хом ще отслабва силата си преди да се разсее над Корейския полуостров, където ще донесе дълго чаканите валежи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44