Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението за спасителния заем за Гърция беше отложено за неделя

| обновено на 12.07.15 в 09:38

Финансовите министри от еврозоната отложиха за неделя решението си по искането на Гърция за нов спасителен заем. Преговорите тази нощ не дадоха резултат, заради несъгласието на мнозинството от министрите с гаранциите, обещани от Атина.

Очертава се ясно разделение на две групи. По-малобройната, на чело с Франция, лобира за спасяването на Гърция на всяка цена и настоява за нов бърз заем и опрощаване на част от дълговете ѝ. Втората по-голяма група, на чело с Германия, но също и Финландия, Холандия източноевропейците, са скептично настроени и искат повече гаранции преди да се подпишат за трети път под гръцко финансиране.

На заседанието в събота финансовият министър на Финландия открито заплаши с вето. Александър Стуб отрече да е единственият:

Мерките, предложени от Гърция просто са неадекватни и на този етап тя не може да получи повече заеми. Не само ние бяхме на тази позиция. На нашето мнение бяха и повечето от страните членки.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска над 53 млрд. евро, за да покрие заемите на страната си през следващите 3 години. Сумата може да нарасне до 70 млрд. евр, ако се рекапитализират източените гръцки банки.

Ограниченията върху банковия сектор в Гърция обаче не се очаква да бъдат отменени скоро.

Ограниченията върху тегленето от банкомати и изнасянето на суми от Гърция ще останат в сила поне още няколко месеца, дори ако в неделя се стигне до споразумение с кредиторите, заяви министърът на икономиката Йоргос Статакис:

Мисля, че, ако се стигне до споразумение, банките ще отворят в рамките на седмица след като Европейската централна банка осигури ликвидна помощ. Отстраняването на капиталовия контрол ще отнеме няколко месеца. Процесът ще бъде бърз, стига да имаме договореност за финансовия механизъм.

В случай че кредиторите и Атина се договорят, транзакциите между фирмите ще бъдат възстановени веднага, увери гръцкият министър на икономиката. На облекчения могат да се надяват и експортните и туристическите компании.

След финансовите министри от Еврогрупата, по-късно в неделя в Брюксел ще се съберат и държавните ръководители на страните от Европейския съюз.

България ще използва срещата в Брюксел, за да поиска конкретен срок за компенсиране на земеделските производители, пострадали от руското ембарго, заяви премиерът Бойко Борисов. Той оцени загубите на българските фермери на 80 милиона евро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44