Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Ангел Гълъбов: Заболеваемостта от летни вируси в Бургас, Варна и София е висока

Снимка: БГНЕС

Висока е заболеваемостта от летни вируси в Бургас, Варна и София, но епидемичните стойности не са необичайни, съобщи председателят на Балканското микробиологично дружество акад. Ангел Гълъбов:

Най-типичната картина на ентеровирусите, наречена "летен грип", се среща у деца и възрастни и се състои в разстройство, повишена температура, гърлобол, тоест има прояви на грип. Понякога протича тежко, друг път – по-леко, но заболяването е крайно заразно и всички контактни лица се заразяват.

Друга картина, която могат да причинят, са обриви, могат да се получат и мехурчета по дланите и в устата. Тази картина беше описана като "гръцки вирус". Касае се за един обичаен ентеровирус.

През лятото се увеличават и случаите на хепатит А, както и сексуално-преносимите инфекции. Гълъбов напомни, че трябва да се спазва висока лична хигиена, храната да се съхранява на закрито, а водата да се пие само от доказано чисти източници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44