Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът спря помощите за отглеждане на дете за родителите на непълнолетни родилки

| обновено на 15.07.15 в 11:11
Снимка: БГНЕС

С окончателните промени в Закона за семейните помощи беше решено  двойките, които живеят на семейни начала, също да се считат за семейство. Промяната е свързана с определението за самотен родител и отпускането на детски надбавки. Непълнолетните майки ще получават помощи за дете само в натура. Заместник-социалният министър Лазар Лазаров обясни:


Във всички случаи помощта за тях ще бъде предоставена в натура. Всички непълнолетни майки, които се върнат след раждането на училище – помощта за тях ще бъде изплатена еднократно. В същото време обаче, в самото начало, когато непълнолетна майка роди, помощта за семейството, което има право на такава за нея, ще бъде спряна. Но в крайна сметка детето, което се е родило, ще получи подкрепа, защото то не може да избере в какво семейство да се роди и на каква възраст да бъдат неговите родители.

Помощите за майките студентки ще бъдат изплащани на два пъти. При раждането на детето и след представяне на доказателство за записан следващ семестър или завършено висше образование. 

В седмичната програма на депутатите са и промените в Закона за защита на потребителите, в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, както и в Закона за водите и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44