Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Атанасов: Номинациите за подуправители на БНБ са политически и унизителни за обществото

Доц. Пламен Пъчев: Търпенето на Димитър Костов на високи постове е лоша традиция

Снимка: БГНЕС

Номинациите на новия гуверньор на БНБ Димитър Радев за подуправители не са негови, а идват по линията на политическите сили, които са в Народното събрание. Тези предложения са унизителни за националното ни самочувствие. Те са направени по същия начин, както кабинетът „Орешарски“ предложи шефа на ДАНС.

Това каза за „Хоризонт“ в предаването „12+3“ Георги Атанасов от Българския финансов форум.

По този начин не се гради доверие в БНБ, когато на хората, които носят персонална отговорност за това, което се случи миналото лято, им се дава кредит на доверие, без аргумент и без да им се потърси отговорност. Те, все едно, са поощрени да вършат същото, което са вършили и преди. Политиците признават, на практика, че те са участвали в този театър. Нищо сериозно не виждам в подобно поведение. Според него същият театър е играл и бившият управител на БНБ Иван Искров, който една година е подавал оставка.

Атанасов смята, че връзката между бившия състав на БНБ с казуса „КТБ“ е очевидна:

Старият Управителен съвет на Централната банка носи вина за КТБ и той е част от проблема. Затова е изненадваща позицията на новия управител – Димитър Радев, който с респектираща биография беше избран за този пост. Определени сили тестват търпимостта и толерантността на обществото. В такъв тест няма полза. Предишният Управителен съвет направи така, че да срине доверието в най-старата институция в България.

В доклада на комисията за КТБ не съм очаквал тя да посочи виновника за фалита на КТБ. Не може хора, които миналата година предлагаха инфантилни поправки в Наказателния кодекс, да бъдат членове на комисията. Все едно да очакваме костенурката да полети.

Ако зад кандидатите за ръководни постове в Националната банка стоят политически сили, Банката става заложник на тези сили, каза доц. Пламен Пъчев от Югозападния университет:

Финансовата система е кръвоносната система на една национална икономика. Тогава, когато финансите не вървят, значи банката не изпълнява правилно своите функции. Тогава цялата система е подложена на риск.

Търпенето на Димитър Костов на високи постове и спрягането му за управител на Банковия надзор е една лоша традиция.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44